top of page

Sashiko stiksels met voet # 11

Accessoire van de maand februari 2019Deze maand al weer een geweldig accessoire! de Cordonnet voet nr 11. Tot nu toe heb ik die nog nooit gebruikt. Sierstiksels met cordonnet draad was dan ook steeds een uitdaging die niet altijd het gewenste resultaat gaf.


Ik gebruikte wel steeds de TOPSTITCH Naald 130 N , de naald met het groter oog om de cordonnet goed te laten glijden via het naaldoogje.


Maar toch haperde het voetje soms over het reeds gestikte deel, waardoor mijn steeklengte steeds onregelmatig was.


Nu heb ik de Bernina Cordonnetvoet nr 11 getest en het stiksel lukt wonderwel !
Zelfs zo goed dat ik startte met een nieuw project : deze SASHIKO Handtas.


Sashiko is een populaire handborduurtechniek die ontstaan is in Japan. Meestal gaat het om witte stiksels op een indigo-weefsel in geometrische patronen.


Nodig materiaal voor de Sashiko techniek


· Bernina Cordonnetvoet nr 11 : verkrijgbaar voor ALLE Bernina naaimachines, ook voor de minder recente mechanische Bernina ‘s !!!

· De boventransport voet nr 50 van Bernina, eveneens voor alle Bernina modellen te verkrijgen !!!

· Witte cordonnet

· Topstitch naalden 130N

· Lichte volumevlies

· Krijt Vulpotlood


Het Sashiko - Stiksel


Hier heb ik een stuk jeansstof geknipt van ongeveer 50 cm bij 25 cm.

Ter versteviging heb ik lichte volumevlies gebruikt, geplaatst onder de jeans.

Met behulp van het Krijt vul-potlood teken je zorgvuldig vierkanten van 3 cm groot. Het aantal moet steeds paar zijn : hier zijn horizontaal 8 vierkantjes en verticaal 14 vierkantjes.

Het Krijt vulpotlood zorgt ervoor dat de getekende lijnen nauwkeuriger en fijner getekend zijn dan met een gewoon stuk kleermakerskrijt. Wat natuurlijk uiterst belangrijk is om een regelmatig motief te bekomen!


Nu is het tijd om de machine te installeren


Wind de spoel op met witte stikzijde.

Plaatst een Topstitch naald 130N . Het groter oog van de naald zorgt dat de cordonnet beter door het naaldoogje schuift.

Draad de machine met de witte cordonnet en kies voor de rechte steek, maar wel een lengte van 3.5 mm

Plaatst de Cordonnetvoet nr 11 op de machine.


Starten met het borduren


Begin met naaien op je project en volg gewoon de getekende krijtlijnen.


Je bekomt zo een raster van 3 cm bij 3 cm, nodig om te tekening te vervolledigen.


Nu tekenen we al de “boogjes”. Hierbij maakte ik gebruik van een Champagne glas. Na wat zoeken leek dit mij de beste vorm en maat om het gewenste resultaat te bekomen. Je verbind zo de kruispunten van het raster en werkt zo van kruispunt tot kruispunt .


Wel werkte ik rij per rij, zodat de krijtstrepen geen tijd hadden om te verdwijnen tijdens het stikken.


Wanneer je de gebogen lijnen naait, probeer dan zo veel mogelijk in een doorlopende lijn te naaien om de meest vloeibare look te krijgen. Tijdens het naaien van de bochten moet je de stof af en toe pauzeren en draaien. Schakel de naaldstopfunctie naar onder in en gebruik de kniehefboom om uw naaivoet omhoog te tillen om gemakkelijk te draaien. Stop steeds precies in het midden van de kruising van de rechte lijnen.


Het stikken gebeurt van links naar rechts en terug zonder onderbreking, zodat er midden in uw werk geen draadeinden je werk ontsieren die achteraf zou moeten ingenaaid worden.


Een hele leuke klus werd het!


En dit werd het resultaat !De handtas maakte ik achteraf zonder patroon.


De gehele handtas werd gestikt met behulp van de Bernina boventransport voet nr 50 om het verschuiven en trekken van de verscheidene lagen te voorkomen.


De volledige handtas op het voorbeeld bedraagt 37 cm bij 40 cm. De bodem heeft een diepte van 10 cm en de lengte van de schouder linten is 90 cm.


VEEL NAAIPLEZIER !!!

Recente blogposts

Alles weergeven

תגובות


bottom of page