top of page

Bernina Cirkelborduurapparaat #83

Accessoire van de maand juniEnkele van de mooiste stikresultaten bekom je wanneer je het BERNINA cirkelborduur-apparaat # 83 gebruikt. We houden allemaal van het uiterlijk van een perfecte cirkel en het is nog mooier als het wordt gevormd met steekpatronen die op stof zijn genaaid.


Hier heb ik er een supergemakkelijke tas van gemaakt met de afmetingen van een bestaande tas. Zo één die iedereen graag heeft . Niet alleen voor tieners of studenten, maar ook voor mama’s of dames die eens iets meer willen meenemen.


En zo ben ik te werk gegaan!


Het Cirkelborduurapparaat bevestigen.


Het apparaat wordt met een enkele schroef aan het bed van de machine bevestigd. De stof wordt gepind op het pinneke (afgedekt door een plastic dop) dat meteen het middelpunt van de cirkel is. De afstand van de pin tot de naald is de straal van de cirkel.


Selecteer een naaivoet die geschikt is voor de techniek die u naait. Ik gebruik vaak Open borduurvoet # 20 of de standaard voet #1. Voet #20 heeft, door het open gebied voor de naald, het voordeel dat je beter zicht hebt om de siersteken op de exacte plaats te beëindigen en te hechten wanneer de cirkel compleet is.Voorbereiding stof


Het geheim van succesvol genaaide cirkels is de stevigheid van de stof !!!!!. Dat bekom je met behulp van plakkatoen, interfacing, of stabilisator (achteraf wegscheuren of wegsnijden). Als je een zeer stevige stof gebruikt, kan je mogelijk cirkels zonder extra stevigheid naaien.


Hier gebruikte ik reeds stevige stof ( voor een tas), maar heb er toch een laag plakkatoen achter gekleefd.


Wat even belangrijk is als de versteviging is het gebruik van een borduurring!!! Je spant de stof behoorlijk strak, zodat het voelt als een trommeltje. Bij het onder de machine brengen van je project zorg je ervoor dat de binnenring zichtbaar is waardoor de stof a.h.w. op de machine ligt, zoals bij gewoon naaien. De borduurring zelf mag niet over de naaimachine schuren. Hier gebruikte ik een borduurring met een diameter van 20-21 cm, zodat ik al grote cirkels kon stikken.


Maak ook gebruik van de aanschuiftafel.


Het stikken van de cirkels.


Bepaal het midden van de cirkel, markeer dit op de stof. Verwijder de dop van de pin en plaats de markering op de pin. Duw de stof op het cirkel-apparaat. Bevestig de rubber dop.


Bevestig nu de naaivoet #20, zet deze omlaag en begin te naaien. Je grijpt de borduurring lichtjes vast, zodat deze los kan meedraaien. Zo bekom je perfecte cirkels. Bij de laatste motieven van de cirkel goed uitkijken waar het motief kan eindigen, zodat de cirkel doorlopend lijkt, en dat de motieven aansluiten. De keuze van het motief is hierbij ook belangrijk. Misschien eerst eens op een proeflap uit proberen. In principe komen alle (sier)steken in aanmerking.


Hier begon ik met de kleinst mogelijke cirkel. Na elke cirkel verschoof ik het pinneke 1 of 2 afstanden en ben zo verder gegaan tot de volledige grootte van de borduurring.


Het bekomen resultaat met cirkel motief werd uiteindelijk de voorzak op mijn nieuwe tas.

Weer één in mijn collectie draagtassen !!!!Belangrijk : deze voet is te verkrijgen voor alle BERNINA naaimachines, elektronische of mechanische , alsook voor de minder recente Bernina’s.


Voor verdere inlichtingen: graag bij PUYPE NAAIMACHINES. Ze helpen je daar met plezier!!!


VEEL NAAIPLEZIER !!!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page