top of page

Mandje met koordvoet Bernina #60

Accessoire van de maandDeze maand weer een koordvoet als Accessoire van de Maand! Namelijk de dubbele koordvoet, voet #60. Met deze voet kun je koord aan elkaar naaien met een dikte van 7 tot 8 mm.

En niet onbelangrijk : verkrijgbaar voor alle Bernina Naaimachines !

Let wel goed op als je koord koopt! Wat ik heb gemerkt, is dat de afmeting die op de verpakkingen staat niet altijd klopt, neem evt. je naaimachinevoetje mee om te kijken of het koord er door past.


Met textielresten, koord of touw en de dubbele koordvoet nr. 60 kun je prachtige paasmanden, kommen, broodmandjes , opberg mandjes of placemats maken. Ook ideaal om je naaigerief in op te bergen !!!!


Hoe ging ik hier te werk??


Het koord heb ik niet de dik gekozen, omdat ik er de stof nog wilde omwikkelen. Ideaal om wat stofrestjes te gebruiken , heb ik stroken geknipt van 3.5 cm breedte. Deze heb ik dan afgewerkt met een rolzoom op mijn overlock machine.


Als je een flinke voorraad hebt gesneden, ga je door naar de volgende stap. Het starten van het mandje is misschien wel het moeilijkste moment.Je kiest hier voor een zigzagsteek op 3.8 breedte en 1.50 lengte. Naaldstop onder geactiveerd.

De gemaakte strook schuin rond het koord wikkelen . Het hartje van de ronde maak je manueel en kleef je best met wat textiellijm.

De eerste rondjes stik je met een voet nr 20 , tot de 5 eerste kleine rondjes vast zitten. In het begin, hef je de voet opnieuw en opnieuw op om rond het hartje te draaien.

Als het oppervlak zo groot is dat de voet volledig kan meedraaien, wissel je van persvoet en maak je nu gebruik van de voordelen van de nieuwe koordvoet nr 60. Hierdoor blijven de 2 koorden netjes tegen elkaar lopen zodat er geen afstand tussen is en zonder dat je ze voortdurend tegen elkaar moet opduwen. Nu loopt het automatisch verder.

Wikkel de strook steeds stuk voor stuk rond het koord en ga verder met naaien.Als de bodem ongeveer 15 cm diameter heeft , start je aan de rechtopstaande wand.

Na het eerste stuk plat te hebben gedraaid ga je de mand iets scheef houden terwijl je door stikt. Hoe kleiner of haakser de hoek ten opzichte van de machine, hoe rechter de rand van de mand. Hiervoor wordt de bodem verticaal gehouden zoals bij de afbeelding hieronder en trek je het koord wat strakker aan.

EN DRAAIEN MAAR!Je stikt zo verder tot je de hoogte van het mandje naar jou zin hoog genoeg is of als je koord en stof ten einde is 😊

Zorg dat je het eindstukje ‘verpakt’ in de stof en de stof daarna een beetje uit laat lopen terwijl je nog een stukje doorstikt. Dan kun je de stof afknippen en is het mandje klaar.


VEEL NAAIPLEZIER !!!Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page