top of page

Bernina Zoomvoet #66

Naaien voor kinderen is geweldig - er is geen ingewikkelde aanpassing bij betrokken en vanwege hun grootte zijn het meestal vrij snelle projecten om af te maken. Ze zijn een geweldige manier om een ​​nieuwe persvoetje uit te proberen of met leuke verfraaiingen te spelen. Een elastische taille is gemakkelijk te maken en vergevingsgezind in maatvoering. Voor ons project van vandaag zullen we gebruik maken van de BERNINA zoomvoet nr 66 .Laten we gaan naaien!


Stap 1. Bepaal de maat van de rok + knip 2 delen stof


Voordat we beginnen met naaien, moeten we weten hoe groot onze rok moet zijn! Begin met het meten van de taille van uw kind.


We knippen 2 stroken stof op dezelfde breedte : de breedte die ik hier gebruikte is hier 2 x de taille-omtrek van het kind + 2 cm om de zijnaad dicht te stikken.


De hoogte van de eerste strook heeft de gewenste lengte voor het rokje + 1cm voor het zoompje + 3 cm voor de taillestrook waar het elastiekje ingebracht wordt. De tweede strook knip je op de zelfde breedte , maar 10 cm korter dan de eerste strook.


Knip vervolgens je lengte elastiek. Trek 2 cm af van de taillemaat en knip die lengte af. Een elastiek dat smaller is dan de taille zal ervoor zorgen dat de taille nauw maar niet te strak zit.


Stap 2. Het naaien van de zoom.


Hiervoor gebruiken we de BERNINA zoomvoet nr 66.

Een zoom in een kledingstuk maken kan best moeilijk zijn om er perfect recht uit te zien, maar met dit zoom voetje lukt het ALTIJD.Voet nr 66 is een voet om een zoom van 6 mm te stikken en hiermee houden we dan ook rekening.


We stellen de machine als volgt in : rechte steek op lengte 3 en naaldstand links , zodanig dat het stiksel perfect op het boordje komt. Ook naaldstop onder is aan te raden zodat de stof niet kan verschuiven als je eens onder het stikken wilt stoppen. Een proefstukje is altijd aan te raden.


Eerste stap :

Vouw de rand van de stof op de breedte van de zoom twee keer naar de verkeerde kant van de stof ( hier 2 x 6 mm). Naai 4-5 steken om de gevouwen stof vast te zetten. Naaldstop onder geactiveerd !Tweede stap:Zet de naaivoet omhoog met de naald in de stof; neem de rand van de stof en leidt deze in de spiraal van het voetje.


Nu de stof weer netjes in de naaivoet zit kunnen we overgaan tot het stikken van de zoom. Houd wel de stof lichtjes in de hoogte (zoals op de foto hieronder) en laat zo de rand van de stof in de voet schuiven. De zoomvoet doet de rest en je bekomt een perfect evenwijdige zoom van 6mm met het stiksel netjes op de boord.


Stik het zoompje op deze manier voor de 2 delen.Derde stap :


Nu kunnen we het rokje afwerken.

De 2 delen dicht stikken met behulp van je overlock : zet deze op 4 draden/2 naalden.

De twee delen worden op elkaar gezet zodat de bovenste boorden samen komen en stik deze ook samen met je overlock.

Nu wordt de bovenste boord 3 cm omgestreken en wordt de elastiek tunnel gemaakt door het eerste stiksel op breedte persvoet te stikken en het tweede 1,5 cm verder.

Nu de elastiek er inschuiven en het rokje is klaar.


MAAR ER IS MEER :


Er zijn maar liefst 7 rolzoomvoetjes.

Zo zijn er voetjes die een zoom vormen van 2 mm , 4 mm of 6 mm breedte . Je kan ook kiezen voor deze voetjes of het slechts een rechte steek moet aankunnen, of dat je een zigzag of siersteek wil gebruiken bij het stikken van het zoompje.

Zo zie je maar : keuze genoeg.

Welk voetje voor jou het meest geschikt is ??? Dat is afhankelijk van het project en het materiaal die je wilt gebruiken.


Nu op een rijtje:


Voet 62 en 64 zijn voor het rolzomen met een rechte steek, geschikt voor hele fijne stof, en met gebruik van een rechtstiksteekplaat krijg je het mooiste resultaat. Let op je kunt bij deze voeten niet je naaldpositie verzetten, dit omdat het gaatje in de voet waar de naald doorkomt maar een klein rondje is.


Voet 61 en 63 zijn voor rolzomen zijn dan de zoomvoetjes waar je ook een zigzag of decoratieve steek kunt gebruiken , of gewoon ook de naald kunt verplaatsen zoal bij voet 66 die hier bij ons project werd gebruikt .


Wat je het beste kunt doen, als je een rolzoomvoetje wil aanschaffen, dat je naar je dealer gaat, en een paar stofjes mee neemt, en kijkt wat voor jouw het prettigst is.Ook belangrijk : deze voet is te verkrijgen voor alle BERNINA naaimachines, electronische of mechanische Bernina’s, alsook voor de minder recente Bernina’s.


Voor verdere inlichtingen : graag bij PUYPE NAAIMACHINES. Ze helpen je daar met plezier !!!


Laat de zomer maar komen, we zijn er klaar voor !!!!


VEEL NAAIPLEZIER !!!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page